איך מכינים אורז מושלם?
- רוחצים את האורז 3 פעמים.
- משרים את האורז במים כשעה (לא חובה- אבל עושה פלאים).
- שופכים לסיר כוס ורבע של מים, חצי כפית מלח וחצי כף שמן על כל כוס אורז ומביאים את המים לרתיחה.
- מכניסים את האורז למים הרותחים, מערבבים היטב ומביאים לרתיחה נוספת.
- מנמיכים לאש קטנה, ושמים מכסה לסיר עטוף במגבת במשך 20 דקות עד להכנת האורז.
- מערבבים את האורז עם מזלג כדי להפריד אותו אחד אחד, מגישים ובתאבון.
- ניתן לשדרג את האורז עם בצל (אחד גדול) קצוץ ומטוגן שמוסיפים לאורז לאחר הבישול.
מתכונים מומלצים שאפשר להכין עם אורז
המתכון להכנת אורז לבן מדויק שיוצא אחד אחד, נכתב בהשראת רחל דלומי (סבתא רחל), והאורז הלבן העיראקי המפורסם שלה, שתמיד נמצא על השולחן כתוספת חובה בכל ארוחה.
אחרי שהבנו איך להכין אורז, הגיע הזמן לדעת עליו קצת יותר.
מה זה אורז?
אורז מלווה אותנו ביום יום כמעט בכל ארוחה. זהו מאכל נפוץ, שהכנתו קלה ואינה דורשת כמעט מאמץ. היום אין כמעט אדם שלא יודע איך מכינים אורז, מה תהליך הכנת אורז ואיזה מנות כדאי להגיש לצד האורז.
אבל מה שהרבה לא יודעים הוא מאיפה בכלל מגיע אלינו האורז, ומה המקור שלו ולכן החלטנו במתכונים ישראל לעשות לכם סדר בראש ולסכם את הכל בצורה קלילה.
אורז, (Oryza Sativa) זהו דגן עמילני שמופק מסוג של דשא (ממשפחת ה-Poaceae) ומאכיל כמחצית מאוכלוסיית העולם. כ-95% מיבול האורז בעולם משמש לאכילה ומקור מזון לבני אדם. כמו שראיתם במתכון איך להכין אורז קלאסי על ידי הרתחה במים, ניתן גם לטחון אותו לקמח, לטגן ולאפות אותו. בנוסף, האורז נאכל לבד או כתוספת במגוון של מרקים או לצד תבשילים במטבחים שונים ברחבי העולם. ישנם מוצרים נוספים שבהם משתמשים באורז כגון דגני בוקר, חטיפים, פרכיות, משקאות אלכוהולים, אטריות ועוד.
תיאור פיזי של האורז
צמח האורז הוא סוג של דשא שצומח אחת לשנה ומגיע לגובה של כ-1,200 ס”מ. עלי האורז ארוכים ומכווצים יחד על גבעולים חלולים. שורשי האורז לרוב מתפשטים על תא שטח רחב ופריחת האורז מורכבת מקוצים שעליהם נמצאים הפרחים שנושאים את גרגירי האורז. קיימים סוגים רבים של צמחי אורז ולכל אחד תכונות שונות המשפיעות על טיב האורז, כמות, גודל ועוד.
בשנת 1960, ניסו מדענים להילחם באיום הרעב העולמי ובכך המציאו זני אורז משופרים שיכולים לגדול בתנאים קשים יותר, לפתח עמידות במחלות תבואה ולייצר כמות מוגברת של דגני אורז.
מה מקור האורז?
הכנת אורז כפי שאנו מכירים היום עברה גלגולים רבים לאורך השנים. יש המון עדויות מתרבויות שונות בעולם כמו סין, הודו ודרום מזרח אסיה. אבל העדויות המוקדמות ביותר מגיעות ממרכז ומזרח סין בין השנים 5000-7000 לפני הספירה. כיום יותר מ90% מהאורז בעולם גדל בעיקר בסין, הודו, אידונזיה ובנגלדש וכמויות קטנות יותר גדלות ביפן, פקיסטן ומדינות נוספות בדרום מזרח אסיה, חלקים מאירופה, צפון ודרום אמריקה ואוסטרליה.
ייצור וגידול האורז
יש כיום המון סוגים שמשמשים היום להכנת אורז כאשר הייצור וגידול דגני האורז הן די דומים. תחילה זורעים את זרעי האורז הערוגות ולאחר שהשתילים בני 25-50 יום, משתילים אותם בשדה מגודר תחת בריכת מים בעומק של 5-10 ס”מ וכך האורז נשאר בתקופת הגידול. על מנת שייצור האורז יהיה מוצלח צריך להשקות אותו בהמון מים, כאשר הרבה פעמים נדרש לבנות סכרים וגלגלי מים. כמו כן, גם לאיכות הקרקע ולכמות השמש יש השפעה על גידול ואיכות האורז.
באסיה מגדלים את האורז בשלושה סוגי אדמה עיקריים, אדמה חרסית, אדמת חימר רכה ואדמה בוצית רדודה. הסוד האמיתי לגידול האורז הוא השקיה על ידי הצפה של שדות הגידול לעומק של כמה סנטימטרים לאורך כל תקופת הגידול. כאשר מגיע הזמן לקצור את האורז, מבצעים ניקוז וייבוש של השדות.
תבואת האורז משתנה ונעה בין 700-4,000 ק”ג של אורז לדונם.
עיבוד האורז ושימושיו
אחרי שקוצרים את האורז מתחילים בתהליך של קילוף שכבות המעטפת והסובין של גרעיני האורז. לעיתים מורחים על גרגירי האורז ציפוי של גלוקוז וטלק כדי לתת לכל גרגיר גימור מבריק (ולכן מומלץ לבצע שטיפה לפני שאנחנו מכינים אורז). כאמור, קיימים מספר סוגים שונים של אורז כאשר הנפוצים הם אורז חום (או אורז מלא) ואורז לבן. ההבדל בין שני סוגי האורז הם שיטות הטחינה של קליפת האורז (כאשר מסירים את הקליפה בלבד מקבלים אורז מלא וכאשר מקלפים גם את הסובין מקבלים אורז לבן). קיימים הבדלים תזונתיים משמעותיים בין השניים; האורז המלא מכיל בתוכו חלבונים ושומנים ומהווה מקור מעולה לתיאמין, ניאצין, ריבופלבין, ברזל וסידן. לעומת זאת אורז לבן, בעל חומרי הזנה מופחתים.
בכל יום נטחנים בין 500-1,000 טון של אורז בכל מפעל יצרני, כאשר באסיה שיטת הטחינה יחסית מיושנת (תחנות טחינה שמופעלות באופן ידני או בכוח של מים), ואילו במפעלים גדולים משתמשים במכשור חדשני וכך גדלה גם התפוקה.
לטחינת האורז יש תוצרי לוואי כמו סובין ופוליש אורז, שאיתם משתמשים להזנת בעלי חיים, זיקוק שמן, חליטות, אלכוהול וקמח. ובקליפות האורז משתמשים לייצור של דלק, חומרי אריזה, ייצור דשן וכימיקלים תעשייתיים. גבעולי האורז והקש משמשים להזנת בעלי חיים, בניית סככות, מחצלות, בגדים, חומרי אריזה ועוד.
במאמר זה למדנו איך להכין אורז בצורה מלאה, והבנו גם את מקורות המאכל הכי נפוץ בעולם. צוות מתכונים ישראל מקווה שעכשיו אתם יודעים איך מכינים אורז באמת.
אפשר לחפש עוד מתכונים בקבוצת הפייסבוק שלנו מתכון ביתי
סרטון הדגמה לאיך מכינים אורז?