fbpx

מתכון לחורשט, גורמה סבזי של טליה צימברג

Recipe by
בשרי
Prep: מעל שעתיים | | Servings: סיר שלם

כל אדם שני שאני נתקלת בו שואל אותי מאיזה עדה אני, ואני כהרגלי עונה את אותה התשובה “תנחשו”.
מעולם לא הצליחו לנחש. ומה שמצחיק בכל הסיטואציה? כל האפשרויות שנאמרו היו עדות המזרח.
ולמה זה מצחיק אתם שואלים? כי אני ג’ינג’ית עם עור בצבע שלג ונמשים ממלאים לי את הפנים. אבל זה לא עצר אותם מלטעון שאני בוודאות מרוקאית, טריפולטאית, אלג’ירית או.. מוכנים לזה? פרסיה!
אני זוכרת כאשר הייתי ילדה בערך בת 13, אמא שלי הסתכלה עליי במבט כזה שעד היום לא הצלחתי לפענח אותו “אני חושבת שהחליפו אותך בבית חולים בילדה אחרת, את בכלל מרוקאית”
ומאז ועד היום יש מן בדיחה כזאת בקרב המשפחה והחברים שלתוך גופי נכנסה נשמה שבגלגול הקודם הייתה סבתא מרוקאית.

התחלתי בגיל 13 ללמוד ערבית ובאמת שהתאהבתי בכל עניין השפות. עד לאותו רגע ידעתי למלמל קצת בצרפתית, להבין שיחות שלמות בפולנית, לדבר לקרוא ולכתוב בעברית, אנגלית ורוסית, ולהגיד מילים לא יעילות ולא מועילות באידיש.

למדתי לקרוא ולכתוב בערבית ולדבר עם מבטא מדויק וכאשר עברתי לגור בשומרון עברתי סוג של מבחן מעשי ומידי פעם אני מצוטטת לשיחות של הסטודנטים הערבים באוניברסיטה רק כדי להיות רגועה. וככה בעצם הייתה לי נחיתה רכה לתוך התרבות והשפה הפרסית.
לקרוא ולכתוב כבר ידעתי נשאר רק להגדיל את האוצר מילים ולשפר את המבטא. ככה שלאהבה הענקית שלי לאוכל הפרסי, היה הרבה זמן מחסום כי מאוד לא קל כאן בארץ לספוג מהתרבות הזאת, עכשיו אחרי שהתחלתי ללמוד פרסית יכולתי לגשת ממש למקורות מאיראן.
וכיוון שאין לי סבתא פרסיה, הייתי צריכה ללמוד לבד בעצמי להכין את האוכל מבלי שעברה לידיי איזה מורשת. אז ניסיתי, נכשלתי ואז הצלחתי.

קחו בחשבון שאני קונה עלים רק גוש קטיף אז כשאני אומרת חבילה אני מתכוונת לשקית.

תבשיל עלים פרסי
המעדן של העדה הפרסית ובהחלט אחד התבשילים הכי אהובים עליי!

מצרכים:

  • 1/2 קילו בשר מס 5 / מס 8 / צלעות חתוך לקוביות
  • 1 בצל גדול חתוך לקוביות קטנות
  • 4 שיני שום קצוצים
  • 1 כפית כורכום
  • 1/2 כוס שעועית אדומה שהושרתה כ3 שעות
  • 1 חבילת פטרוזיליה קצוצה דק
  • 1 חבילת כוסברה קצוצה דק
  • 1 חבילת בצל ירוק קצוץ דק
  • 1 חבילת שמיר קצוץ דק
  • 1 חבילת עלי מנגולד (סלק ירוק) קצוצים דק
  • 4 לימונים פרסים סדוקים משני צדדים
  • מלח פלפל
  • שמן
  • 1/2 כוס עלי חילבה יבשים (אין בשום מקום באזור שלי טריים)
  • מיץ לימון למי שאוהב את זה יותר חמצמץ (אנייייי!)

אפשר לעשות את המתכון מאיזה עלים שאוהבים אבל שיהיה לפחות 3 סוגי עלים טריים ועלי חילבה- זה מה שנותן את כל הטעם.

אופן ההכנה

  1. מטגנים את הבצל והשום עד שנהיה שקוף, מוסיפים את הכורכום ומשאירים לטיגון לעוד דקה שתיים. מוסיפים את קוביות הבשר, מוסיפים מלח ופלפל ומטגנים טוב טוב מכל הצדדים עד שנהיה חום.
  2. מוסיפים את השעועית האדומה אחרי ההשריה ואת הלימון הפרסי ו5 כוסות מים (חד”פ קר) ומבשלים במשך שעה מכוסה על אש בינונית.
  3. את העלים הקצוצים (מלבד החילבה היבש) מאדים על מחבת עם מעט שמן עד שהעלים מקבלים גוון ירוק כהה וכל הארומה מתפשטת בבית.
  4. לאחר שהבשר עם השעועית התבשלו שעה, מוספים לסיר את העלים המאודים ועלי החילבה היבשים, מערבבים ומבשלים סגור על אש בינונית במשך שעתיים / שעתיים וחצי.
  5. מידי פעם פותחים לערבב, לבדוק תיבול ולהוסיף מים במידת הצורך. זה לא צריך להיות מרק אלא מרקם דיי בוצי, הרבה פרסים בארץ עושים את זה כמו מרק ואני לא אוהבת את זה (אם אתם כן אוהבים את זה נוזלי יותר, תוסיפו עוד מים) , המתכון הוא נוסח מסויים שעושים באיראן

נושה ג’אן אהובים יקרים

Leave a Review

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

1 2 3 4 5

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.